BUTTONS

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Η Κενταυρομαχία μετακομίζει στο Μουσείο


Με τίτλο «Αντίο, Ακρόπολη» στο εξώφυλλό του κυκλοφόρησε το έγκριτο περιοδικό der Spiegel, δείχνοντας δύο μεγάλους κίονες σε ερείπια, πάνω στους οποίους...έχει θρυμματιστεί το ευρώ. Όμως, μην μπερδευτείτε. Τα αναστηλωτικά έργα στον Ιερό Βράχο σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών συνεχίζονται με την επιμονή των ανθρώπων που εργάζονται σ’ αυτά. 

Με ασφάλεια ολοκληρώθηκε χθες το πρωί η κατάβαση από τη νοτιοδυτική γωνία του Παρθενώνα της μετόπης που απεικονίζει σκηνή από την «Κενταυρομαχία».

Πρόκειται για τη μοναδική σωζόμενη μετόπη της νότιας πλευράς του μνημείου, στην οποία απεικονίζονται οι σκηνές πάλης των Λαπιθών -κατοίκων της Θεσσαλίας- και των Κενταύρων, των μυθικών όντων που ζούσαν στα βουνά.

Η κατάβαση της μετόπης εντάσσεται στις εργασίες που γίνονται στη δυτική πλευρά του μνημείου όπου οι επεμβάσεις ανάλογα με την έκταση των βλαβών, έχουν οργανωθεί σε οκτώ διαφορετικά προγράμματα. Η επέμβαση στις δυο γωνίες της δυτικής πλευράς, τη βορειοδυτική και τη νοτιοδυτική, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των ετών 2011- 2013. Από τις δύο γωνίες του μνημείου, θα απομακρυνθούν συνολικά έξι μετόπες, οι οποίες αφού συντηρηθούν, θα μεταφερθούν για λόγους προστασίας στο Μουσείο Ακρόπολης. Τη θέση τους θα πάρουν πιστά αντίγραφα των μετοπών από τεχνητό λίθο.

Οι εργασίες καθαίρεσης ξεκίνησαν στις 20 Μαΐου του 2011 και έως σήμερα έχουν κατεβεί στο έδαφος από τις δυο γωνίες περισσότεροι από 80 λίθοι.

Όλοι ήταν έτοιμοι για μια ακόμη επιχείρηση. Η εμπειρία τους, άλλωστε, και ο σωστός προγραμματισμός είναι ο καλύτερος σύμβουλος,, παρότι η γενική ανασφάλεια έχει χτυπήσει και τους εργαζόμενους, ειδικά τους συμβασιούχους των οποίων λήγουν οι συμβάσεις αυτές στις ημέρες. Τριάντα πέντε άτομα που περιμένουν -όπως και άλλοι- να συγκροτηθεί η Βουλή σε Σώμα για να μπορέσουν να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Μηχανικοί, συντηρητές, μαρμαροτεχνίτες, εξειδικευμένοι όλοι που προσελήφθησαν τον περασμένο Μάιο συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά.

Η μετόπη που κατέβηκε χθες, όπως και οι άλλες της νότιας πλευράς του Παρθενώνα, δεν καταστράφηκαν από τους χριστιανούς και σώζονται σε άριστη κατάσταση. Θέμα τους η Κενταυρομαχία: η μάχη των Λαπιθών των κατοίκων της Θεσσαλίας και των μυθικών όντων, των Κενταύρων, που ζούσαν στα βουνά. Ο μύθος λέει πως ο Πειρίθους, ο βασιλιάς των Λαπιθών, τους κάλεσε στο τραπέζι του γάμου του. «Ο μύθος αντανακλά την τιμωρία της ύβρεως των βαρβάρων αλλά και την υπεροχή των Αθηναίων στις ενδοελληνικές αντιπαλότητες», μας λέει η νέα διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, κ. Βασιλική Ελευθερίου. Άλλωστε αφορμή για τη μυθική μάχη, όσοι θυμούνται την ιστορία, ήταν οι Κένταυροι που μέθυσαν στο τραπέζι και προσπάθησαν να αρπάξουν τις Λαπιθίδες.

Η μετόπη, αφού συντηρηθεί θα μεταφερθεί, όπως οι άλλες, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Στο μεταξύ το πρόγραμμα αποκατάστασης της δυτικής πλευράς του Παρθενώνα συνεχίζεται κανονικά. Έχει ολοκληρωθεί το στάδιο της αποσυναρμολόγησης των λίθων της ΒΔ γωνίας και έχει ήδη αρχίσει η δομική αποκατάσταση σε όσους παρουσίαζαν θραύσεις. Συνολικά καταβιβάστηκαν 63 λίθοι αντί για 40 που ήταν η αρχική εκτίμηση των επιστημόνων. Οι άνθρωποι της ΥΣΜΑ φέρνουν ως παράδειγμα το μεσαίο επιστύλιο της δυτικής πλευράς, το οποίο παρότι είχε υπολογιστεί ως ένας λίθος, διαπιστώθηκε ότι είχε κατασκευαστεί από πέντε.

Οι εργασίες συνεχίζονται με την αποσυναρμολόγηση της ΝΔ γωνίας, από την οποία έχουν ήδη κατέβει 20 λίθοι. Μετά τη μετόπη της νότιας πλευράς θα ακολουθήσουν οι δύο νοτιότερες μετόπες της δυτικής πλευράς, με θέματα από την αμαζονομαχία, οι οποίες επίσης θα μεταφερθούν στο Μουσείο Ακροπόλεως και στη θέση τους θα τοποθετηθούν αντίγραφα.

Η κ. Βασιλική Ελευθερίου, αρχιτέκτων μηχανικός και διευθύντρια της ΥΣΜΑ, είναι αισιόδοξη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που ολοκληρώνεται το 2013, αλλά και για άλλα παράλληλα προγράμματα. «Προχωράμε κανονικά» με την υποστήριξη της κ. Μαρίας Ιωαννίδου (τ. διευθύντριας) και των μαρμαροτεχνιτών. Όσο για τα ικριώματα και τις γερανογέφυρες μετακινούνται ανάλογα με τα νέα μέτωπα των έργων στον Ιερό Βράχο.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Αν όλα αυτά θεωρούνται πρωτοποριακά για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, σκεφθείτε πώς τα αντιλαμβάνονται το κοινό και τα παιδιά. Σε αυτά στοχεύουν όπως έδειξε το «Μια μέρα στην Ακρόπολη αναστηλώνοντας τα Μνημεία της» με τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, δεν έκαναν λάθος. Τα αναστηλωτικά έργα που συντελούνται στην Ακρόπολη προκάλεσαν τον ενθουσιασμό τους. Σε δύο μέρες συμμετείχαν 20 σχολεία, 600 παιδιά. Το πρόγραμμα (το επιμελήθηκαν οι αρχαιολόγοι Ειρήνη Καϊμάρα, Ασημίνα Λεοντή, Σύλια Παράσχου και Κορνηλία Χατζηασλάνη) δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται τακτικά εξαιτίας της αναστάτωσης που δημιουργείται στα εργοτάξια, όμως είναι στόχος για κάθε χρόνο.
erroso.blogspot.com
http://www.tro-ma-ktiko.blogspot.com/2012/05/blog-post_4221.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...