BUTTONS

Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

Το μνημόνιο θα ήταν καλύτερο αν βοηθούσαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, λέει ο Γ.Παπανδρέου


Ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου υπεραμύνεται των χειρισμών του και εκφράζει πικρία που δεν είχε περισσότερο χρόνο να προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

Υπεραμύνεται της προσπάθειας που κατέβαλε το ΠΑΣΟΚ για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, τονίζοντας ότι το μνημόνιο θα μπορούσε να ήταν καλύτερο αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις συνέδραμαν και εάν υπήρχε άλλος συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη..... Ο κ. Παπανδρέου επικρίνει τους επικεφαλής της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και υπογραμμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη πολιτική δύναμη η οποία, παρά τα λάθη της, μπορεί να εγγυηθεί την υπέρβαση των σφαλμάτων που έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες. Τάσσεται, δε, υπέρ της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, εκφράζοντας την πικρία του που δεν είχε τη δυνατότητα και το χρόνο να τις προχωρήσει ο ίδιος.

Ειδικότερα, σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, ο Γ.Παπανδρέου επισημαίνει ότι ο μόνος στόχος της Ελλάδας πρέπει να είναι η πραγματοποίηση μεγάλων αλλαγών στη χώρα.


Η Ελλάδα πρέπει να δείξει φερεγγυότητα και αξιοπιστία έναντι των εταίρων και αυτό μπορεί να το κάνει μια κυβέρνηση «ευρύτατης συνεργασίας, μια κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, για τη συνέχιση της προσπάθειας να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές που αντιμετωπίζουν τη ρίζα του προβλήματος», τονίζει.


Ο κ. Παπανδρέου κάνει αναφορά σε πολλά στοιχεία της δικής του πρωθυπουργίας και της διαπραγμάτευσης που έκανε με τους ευρωπαίους εταίρους και στο ερώτημα αν το μνημόνιο θα μπορούσε να ήταν καλύτερο απαντάει «ασφαλώς», υπό την προϋπόθεση ότι «θα υπήρχε άλλος συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη».


Επιπλέον, προσθέτει ότι αυτό θα γινόταν «και αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας συνέδραμαν σε πνεύμα εθνικής συνεργασίας για να πετύχουμε ένα καλύτερο διαπραγματευτικό αποτέλεσμα αλλά και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που η Βουλή ψήφισε για το καλό της χώρας, αντί να πετροβολούν εκ του ασφαλούς και από την εξέδρα των θεατών αυτούς που προσπαθούσαν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά».


Ο κ. Παπανδρέου ασκεί σκληρή κριτική στον κ. Σαμαρά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, αναφερόμενος στο πρόεδρο της ΝΔ τονίζει ότι «οι ευθύνες του είναι τεράστιες  και ιστορικών διαστάσεων». Ειδικότερα τού καταλογίζει ότι: «Αρνήθηκε και αρνείται μέχρι και σήμερα την αναγνώριση και ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης αναλογεί στη ΝΔ, για το ότι φτάσαμε στην κρίση».


Επίσης, υπογραμμίζει ότι ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε επικεφαλής του λεγόμενου «αντιμνημονιακού μετώπου», μιας ετερόκλητης και καιροσκοπικής συμμαχίας πολιτικών δυνάμεων που προσπάθησαν να πείσουν ότι το μνημόνιο έφερε την κρίση και όχι η κρίση το μνημόνιο.


Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί παρά άλλη μια καμουφλαρισμένη εκδοχή των νοσηρών φαινομένων καιροσκοπισμού και δημαγωγίας που ζήσαμε κατά κόρον τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Δεν θέλει το μνημόνιο, αλλά θέλει τα λεφτά του μνημονίου, γιατί γνωρίζει ότι χωρίς αυτά η χώρα μας κινδυνεύει. Δεν θέλει το μνημόνιο, αλλά θέλει τη μείωση του χρέους του μνημονίου -και μάλιστα μεγαλύτερη. Διατείνεται ότι μπορούμε να "εκβιάσουμε" τους εταίρους μας διότι είμαστε πια κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα και δεν έχουμε πια τόσο μεγάλη ανάγκη τα χρήματά τους. Μόνο που είμαστε πια κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα χάρη στην πολιτική που ασκήθηκε μέχρι τώρα την οποία καταγγέλλει και θέλει να ακυρώσει».


Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να σταθμίσουν με πολύ μεγάλη προσοχή την ψήφο τους και χαρακτηρίζει τους επικεφαλής της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ως δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.


Ως προς το ΠΑΣΟΚ, τονίζει ότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη η οποία, παρά τα λάθη της, μπορεί να εγγυηθεί την υπέρβαση των σφαλμάτων που έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες. 


Ο κ. Παπανδρέου ομολογεί ότι «αδικήσαμε πολύ κόσμο» στην προσπάθεια να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας, στόχος που επετεύχθη -όπως λέει-, ενώ εκφράζει και την πικρία του που δεν είχε τη δυνατότητα και κυρίως τον χρόνο (μια τουλάχιστον τετραετία) να προχωρήσει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...