BUTTONS

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Τελευταία μέρα των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο


Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών οι δύο βασικοί υποψήφιοι ήταν σχεδόν ισοδύναμοι

Οι Αιγύπτιοι καλούνται την Κυριακή στις κάλπες για την τελευταία μέρα των εκλογών από τις οποίες θα αναδειχθεί ο πρώτος πρόεδρος της χώρας μετά την εκδίωξη του Χόσνι Μουμπάρακ.

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που πραγματοποιείται το σαββατοκύριακο, ο ισλαμιστής υποψήφιος Μοχάμεντ Μουρσί αναμετράται με τον Αχμέντ Σαφίκ, πρωθυπουργό για μικρό διάστημα μετά την πτώση του Μουμπάρακ.....


Στον πρώτο γύρο των προεδρικών, τον περασμένο μήνα, οι δύο υποψήφιοι ήταν σχεδόν ισοδύναμοι και η αναμέτρηση συνεχίζεται τώρα σε κλίμα πόλωσης.


Η προσφυγή στις κάλπες έρχεται μετά την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε την Πέμπτη ότι η Κάτω Βουλή που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές του 2011 στερείται εγκυρότητας και πρέπει να διαλυθεί.


Η διάλυση της Βουλής επιβεβαιώθηκε το Σάββατο από το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων που έχει αναλάβει προσωρινά τη διακυβέρνηση της χώρας.


Την απόφαση καταδίκασε «ως πραξικοπηματική κίνηση κατά της δημοκρατικής διαδικασίας» η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία έχει προκύψει το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης του Μοχάμεντ Μούρσι.


Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων έχει υποσχεθεί ότι θα έχει παραδώσει την εξουσία έως τις 30 Ιουνίου, ωστόσο αξιωματούχοι του Συμβουλίου δηλώνουν τώρα ότι σχεδιάζουν να εκδώσουν προσωρινό σύνταγμα, το οποίο πιθανώς θα συνταχθεί από επιτροπή που θα διορίσουν οι ίδιοι.


Το απόγευμα του Σαββάτου, το κόμμα του Μοχάμεντ Μούρσι πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου στην οποία υποστήριξε ότι την πρώτη μέρα των προεδρικών εκλογών καταγράφηκαν πολλές παρατυπίες.


Τις βουλευτικές εκλογές του 2011 είχαν κερδίσει με συντριπτική πλειοψηφία οι ισλαμιστές, με σχεδόν το 50% των εδρών να πηγαίνει στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και σχεδόν το 25% στους φονταμενταλιστές σαλαφιστές.


Τα αποτελέσματα των προεδρικών αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από τις 21 Ιουνίου από την Ανώτατη Προεδρική Εκλογική Επιτροπή.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...