BUTTONS

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Ορκίζονται αύριο οι 300 της Νέας Βουλής

Ελάχιστα 24ωρα πριν από την επίσημη έναρξη της νέας προεκλογικής περιόδου θα έχουν όσοι αναδείχθηκαν βουλευτές από τις εκλογές της 6ης Μαΐου προκειμένου να «απολαύσουν» τα τυπικά προνόμια και την ικανοποίηση που απορρέει από την εκλογική τους επιτυχία και την βουλευτική ιδιότητα.

Έστω και αν η Βουλή που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα είναι εξαιρετικά βραχύβια, οι υπηρεσίες της Βουλής έχουν προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την υποστήριξη των βουλευτών που μετά την ορκωμοσία τους θα παραλάβουν τον Κανονισμό και θα κληθούν να συμπληρώσουν όλα τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για τους ίδιους και τους συνεργάτες που δικαιούνται, καθώς και την ασφαλιστική τους κάλυψη, αλλά και την βουλευτική αποζημίωση που δικαιούνται και η οποία «τρέχει» από την 6η Μαΐου.


Τις τελευταίες ώρες, πάντως, από πολλές πλευρές διατυπώνονται προτάσεις να μην εισπραχθεί το αναλογούν ποσό από τους βουλευτές και να παραμείνει αδιάθετο το σχετικό κονδύλι, κάτι για το οποίο αναζητείται πρακτικός τρόπος για να γίνει και να ισχύσει για όλους.

Στο κλίμα αυτό αναμένεται κατά την αυριανή ορκωμοσία να γίνεται στο αδιαχώρητο στα θεωρεία καθώς το ενδιαφέρον που καταγράφεται για την εξασφάλιση άδειας παρακολούθησης της τελετής ορκωμοσίας είναι εξαιρετικά μεγάλο από συγγενικά
ιδίως πρόσωπα όσων εξελέγησαν βουλευτές αναγκάζοντας τις υπηρεσίες της Βουλής να προσθέσουν καθίσματα στα θεωρεία.
Επειδή, ωστόσο, οι νέες εκλογές θα γίνουν με λίστα, η πλειονότητα των εκλεγέντων μπορεί να θεωρεί εδραιωμένη τη θέση της, αν και υπάρχουν αρκετοί που ανησυχούν, επειδή θα βρεθούν βρίσκονται σε οριακά εκλόγιμες θέσεις. Εφόσον, όμως, αλλάξει η σειρά κατάταξης των κομμάτων, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην τελευταία αναμέτρηση, μπορεί να υπάρξουν μεγάλες ανατροπές που μπορεί να επηρεάσουν έως και το 1/3 όσων εξελέγησαν.

Με προεδρεύοντα τον Β. Πολύδωρα η ορκωμοσία

Στις 11 το πρωί της Πέμπτης προγραμματίστηκε η ορκωμοσία της Βουλής που αναδείχθηκε από τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου.

Όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, ο Βύρων Πολύδωρας θα ασκήσει καθήκοντα προσωρινού Προέδρου καθώς ήταν αντιπρόεδρος στην προηγούμενη Βουλή και επανεξελέγη. Αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής που επανεξελέγη είναι και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης αλλά δεν είναι εκείνος που θα ασκήσει καθήκοντα προσωρινού Προέδρου καθώς προσωρινός Πρόεδρος ορίζεται κατά την τάξη εκλογής.

Ο κ. Πολύδωρας αμέσως μόλις κηρυχθεί η έναρξη των εργασιών της πρώτης συνεδρίασης της βουλευτικής περιόδου, θα ανακοινώσει στη Βουλή τον κατάλογο των βουλευτών που ανακηρύχθηκαν σύμφωνα με το νόμο και στη συνέχεια θα καλέσει τους βουλευτές να δώσουν το οριζόμενο από το Σύνταγμα όρκο.

Εκλογή Προεδρείου

Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να εκλεγεί το Προεδρείο της νέας Βουλής που με τον υφιστάμενο Κανονισμό απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, επτά Αντιπροέδρους, τρεις Κοσμήτορες και έξι Γραμματείς.

Πρόεδρος εκλέγεται, κατ΄αρχήν, ο υποψήφιος που θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων και εφόσον αυτή δεν συγκεντρωθεί, αρκεί η απλή πλειοψηφία. Από τον Κανονισμό του Σώματος, προβλέπεται τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου να προέρχονται από συγκεκριμένο κόμμα, ως εξής:

*Ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΝΔ).
*Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ).
*Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ).
*Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (Ανεξάρτητοι Έλληνες).
*Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ).

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί αν η νέα Βουλή θα χρειαστεί να εκλέξει όλα τα μέλη του προεδρείου, δεδομένου ότι θα διαλυθεί άμεσα και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Η δύναμη των κομμάτων

Η δύναμη των κομμάτων, όπως διαμορφώθηκε από την κάλπη της 6ης Μαΐου, έχει ως εξής:
*ΝΔ: 108 βουλευτές, εκ των οποίων οι 37 εκλέγονται για πρώτη, 14 επανέρχονται στα έδρανα, στα οποία θήτευσαν κατά το παρελθόν, αλλά δεν ήταν στην τελευταία Βουλή και 57 επανεκλέγονται
*ΣΥΡΙΖΑ: 52 βουλευτές, εκ των οποίων 39 νέα πρόσωπα, τρεις επανελθόντες και 10 παραμένοντες
*ΠΑΣΟΚ: 41 βουλευτές, εκ των οποίων 32 νέοι, Ανεξάρτητοι Έλληνες: 33 βουλευτές, εκ των οποίων 21 νέοι, δύο επανελθόντες και 10 παραμένοντες.
*ΚΚΕ: 26 βουλευτές, εκ των οποίων 11 νέοι, δύο επανελθόντες και 12 παραμένοντες.
*Χρυσή Αυγή: 21 βουλευτές, όλοι νεοκλεγέντες.
*ΔΗΜΑΡ: 19 βουλευτές, εκ των οποίων 13 νέοι, μια επανελθούσα και 5 παραμένοντες.

Συγκεντρωτικά, οι νέοι είναι 149, οι επαενελθόντες 25 και οι παραμένοντες 126.

Αναλυτικά, η σύνθεση των επτά Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Βουλής που ορκίζεται αύριο έχει ως εξής:

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...