BUTTONS

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ!!!

Σύντομο βιογραφικό και ανέκδοτα από τη ζωή του

Ο Διογένης γεννήθηκε στη Σινώπη της Μ. Ασίας το 404 π.Χ., αλλά νέος εξορίστηκε και μετανάστευσε στην Αθήνα. Εκεί μαθήτευσε κοντά στον Αντισθένη, ιδρυτή της κυνικής φιλοσοφίας, αλλά τον ξεπέρασε και θεωρείται ως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος αυτού του φιλοσοφικού ρεύματος.
Πίστευε πως οι άνθρωποι δημιουργούν τεχνητές ανάγκες, γι αυτό γύριζε ξυπόλητος και κοιμόταν σ’ ένα πιθάρι κάτω από την Ακρόπολη.
Ένα μεγάλο μέρος της ζωής του έζησε στην Κόρινθο ως δούλος-παιδαγωγός στο σπίτι κάποιου πλούσιου. Συγκεκριμένα ζούσε το καλοκαίρι στην Κόρινθο και το χειμώνα στην Αθήνα.
Πέθανε στην Κόρινθο το 323 π.Χ., την ίδια ημέρα που ξεψύχησε ο Μέγας Αλέξανδρος στη Βαβυλώνα. Οι Κορίνθιοι τον κήδεψαν με μεγαλοπρέπεια και ανήγειραν στον τάφο του μια στήλη με ένα σκύλο από μάρμαρο της Πάρου.


Ανέκδοτα από τη ζωή του Διογένη
Ο Διογένης έζησε σύμφωνα με τις αρχές του και καυτηρίασε χωρίς συμβιβασμούς τα κακώς κείμενα της εποχής του. Υπάρχουν πάμπολλα σχετικά ανέκδοτα, που παραθέτουν διάφοροι αρχαίοι συγγραφείς, τα οποία είναι ενδεικτικά των αντιλήψεων και του ετοιμόλογου του άνδρα. Για χάρη των αναγνωστών μας παραθέτουμε τα πιο γνωστά:
Κάποτε άναψε ένα λυχνάρι μέρα μεσημέρι και τριγύριζε στην Αθήνα ψάχνοντας. Όταν τον ρώτησαν τι κάνει απάντησε «Άνθρωπον ζητώ».
Λέγεται πως ο Μέγας Αλέξανδρος συνάντησε το φιλόσοφο στην Κόρινθο και τον ρώτησε αν είχε καμία επιθυμία να του εκπληρώσει. «Να παραμερίσεις για να μη μου κρύβεις τον ήλιο», απάντησε ο Διογένης.
Τον ρώτησαν κάποτε πότε πρέπει κανείς να γευματίζει, και απάντησε: «Οι πλούσιοι, όποτε θέλουν. Οι φτωχοί, όποτε μπορούν».
Σε κάποιον που του είπε: «Οι Σινωπείς σε καταδίκασαν να φύγεις», απάντησε: «Κι εγώ τους καταδίκασα να μείνουν εκεί».
Όταν τον ρώτησαν ποια θηρία δαγκώνουν περισσότερο, απάντησε: «Από τα άγρια, ο συκοφάντης, από τα ήμερα, ο κόλακας».
Στο γιατρό Διδύμωνα, που είχε φήμη γυναικά και θεράπευε το μάτι μιας παρθένας είπε: «Πρόσεξε μήπως θεραπεύων τον οφθαλμόν φθείρεις την κόρην!».
Στο γιο μιας εταίρας, που συνήθιζε να πετάει πέτρες στους περαστικούς είπε «Πρόσεξε παιδί μου, θα λιθοβολήσεις τον πατέρα σου».
Όταν άκουσε τον ορισμό του ανθρώπου από τον Πλάτωνα (ον δίπουν άπτερον) μάδησε ένα πετεινό και δείχνοντάς τον στην Ακαδημία είπε: «Ιδού ο άνθρωπος του Πλάτωνος!»
Τα στοιχεία για το Διογένη έχουν ληφθεί από το βιβλίο του Γ. Λάμψα «Λεξικό του Αρχαίου Κόσμου».

isopoliteia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...