BUTTONS

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Οι εργασίες στη λίμνη Βοστόκ θα συνεχιστούν τον Δεκέμβριο

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Αρκτικής και Ανταρκτικής μεταφέρουν με το επιστημονικό πλοίο «Ακαδημαϊκός Φιόντοροφ» σπάνια δείγματα. Τίποτα παρόμοιο δεν υπάρχει πουθενά αλλού στη Γη. Την πρώτη ανακοίνωση για αυτή την σπάνια λίμνη την έκαναν οι Ρώσοι επιστήμονες το 1994 στη Διεθνή Διάσκεψη στη Ρώμη.

Για την πορεία των μοναδικών στο είδος τους ερευνών και εργασιών στη λίμνη Βοστόκ διηγήθηκε στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" ο Βαλέρι Μαρτίσενκο, διευθυντής της Υπηρεσίας πολικών και θαλάσσιων εργασιών της Υδρομετεωρολογικής Επιτροπής της Ρωσίας.

«Το βάθος, στο οποίο, όπως προβλεπόταν, βρίσκεται η υδάτινη επιφάνεια, καταγράφτηκε στο σημείο 3.760 μέτρων. Στα τέλη του 1998 στους γεωτρυπανιστές έμενε... να καλύψουν ως εκείνο το σημείο όλο κι όλο 100 περίπου μέτρα. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είχε ζητήσει εγγυήσεις ότι η διείσδυση στη λίμνη δεν θα οδηγήσει στη μόλυνσή της. Η Ρωσία αντέδρασε σοβαρά σ’ αυτό το πρόβλημα και οι ειδικοί της επεξεργάστηκαν ειδικές μεθόδους και κατασκεύασαν σπάνιες εγκαταστάσεις.

Για όλες αυτές τις εργασίες της, πληροφόρησαν την κοινή γνώμη σε ειδική Διάσκεψη αντιπροσώπων των χωρών, που έχουν υπογράψει το Σύμφωνο για την Ανταρκτική. Και μόνο ύστερα από την γενική επιδοκιμασία συνεχίστηκαν οι διατρητικές εργασίες, μάλιστα με την χρήση τεχνολογιών ανάλογες στις οποίες δεν έχει σήμερα καμιά άλλη χώρα».

Η ουσία του ζητήματος συνίσταται στο ότι σήμερα μπορούμε να φανταστούμε πώς γεννιόταν η ζωή, μάλιστα όχι μόνο στη Γη, αλλά και σε άλλους πλανήτες. Ο Δίας, π.χ. έχει τον δορυφόρο Ευρώπη, ο οποίος είναι σκεπασμένος από παχύ στρώμα πάγου. Οι επιστήμονες εκφράζουν εικασίες ότι εκεί, κάτω από τους πάγους μπορεί να υπάρχει ζωή και η μελέτη της σκεπασμένης από τους πάγους λίμνης στην Ανταρκτική θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κάνουν πιο ακριβείς προβλέψεις σχετικά με τη δυνατότητα ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες.

Οι εργασίες στη λίμνη Βοστόκ θα συνεχιστούν όταν θα γίνουν δυνατές στην Ανταρκτική οι διατρήσεις, δηλαδή το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι εκεί διαρκεί δύο μήνες (Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο) και μέχρι την έναρξη της επόμενης περιόδου, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Αρκτικής και Ανταρκτικής θα ασχολούνται με τις αναλύσεις των δειγμάτων του νερού, που μεταφέρονται τώρα στην πόλη με το επιστημονικό πλοίο «Ακαδημαϊκός Φιόντοροφ».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...