BUTTONS

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Εξουδετερώθηκε τουρκική βόμβα στην Κύπρο

Βρισκόταν από το 1974 σε πηγάδι

Εξουδετερώθηκε επιτυχώς, με ελεγχόμενη έκρηξη, σήμερα, η τουρκική βόμβα βάρους πεντακοσίων λιβρών, η οποία ρίφθηκε κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και είχε καταλήξει σε πηγάδι, στην αυλή σπιτιού του χωριού Δένεια, που βρίσκεται κοντά στη γραμμή αντιπαράταξης.

Για την εξουδετέρωσή της εργάστηκαν πυροτεχνουργοί της αστυνομίας και του στρατού από την Κύπρο και την Ελλάδα, που χρησιμοποίησαν δύο χειροβομβίδες με θερμίτη για αχρήστευση της πυρίτιδας.



Οι χειροβομβίδες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, πυροδοτήθηκαν από απόσταση ασφαλείας. Οι πυροτεχνουργοί μπόρεσαν να προσεγγίσουν το σημείο της έκρηξης μια και πλέον ώρα μετά την έκρηξη και διαπίστωσαν την καταστροφή της βόμβας, ενώ για λόγους ασφαλείας οι κάτοικοι του χωριού είχαν απομακρυνθεί και μεταφερθεί προσωρινά σε γειτονικά χωριά. Από το σημείο της έκρηξης αναδύθηκε καπνός αλλά ο θόρυβος δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρός.

Τουρκικά αεροσκάφη είχαν ρίξει δύο βόμβες στο σημείο, που βρίσκεται πολύ κοντά στην εκκλησία και το σχολείο του χωριού, οι οποίες όμως δεν εξερράγησαν.

Η μια βόμβα εξουδετερώθηκε λίγο μετά την εισβολή, αλλά η δεύτερη έπεσε σε πηγάδι, βάθους περίπου 12 μέτρων και με την πάροδο του χρόνου καλύφθηκε από χώματα.

Η παρουσία της βόμβας εκεί ήταν γνωστή, αλλά για τον εντοπισμό του πηγαδιού, που στο μεταξύ είχε γεμίσει με χώμα, χρειάστηκε να γίνουν προσεκτικές έρευνες.

newsbeast
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...