BUTTONS

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Χαμηλές οι προσδοκίες στη σύνοδο του ΟΗΕ για την πράσινη ανάπτυξη


O πλανήτης, προειδοποιεί έκθεση στη Σύνοδο, απειλείται από την εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού και την αχαλίνωτη κατανάλωση

Είκοσι χρόνια μετά την ιστορική Σύνοδο της Γης στο Ρίο ντε Ζανέιρο, με την οποία άνοιξε η συζήτηση για το μέλλον του πλανήτη, η διεθνής κοινότητα επιστρέφει στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας αναζητώντας λύσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Όμως το φόντο της οικονομικής κρίσης δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για δεσμευτικές αποφάσεις.....

Η Σύνοδος Αειφόρου Ανάπτυξης (Rio+20), της οποίας οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες ξεκίνησαν την Πέμπτη, είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για το περιβάλλον, με τη συμμετοχή να εκτιμάται στους 50.000 σύνεδρους.


Περίπου 115 ηγέτες αναμένεται να συμμετάσχουν στην κύρια φάση εργασιών της συνόδου το τριήμερο 20-22 Ιουνίου. Έχοντας φρέσκια στη μνήμη την αποτυχία της Συνόδου της Κοπεγχάγης για το κλίμα, το 2009, πολλοί αναλυτές εκτιμούν τώρα ότι οι σημαντικότερες εξελίξεις της συνόδου θα έρθουν στη διάρκεια των προπαρασκευαστικών συνομιλιών, με τη συμμετοχή επιχειρήσεων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.


Το Rio+20 προγραμματίζεται να κλείσει με την υπογραφή μιας κοινής ανακοίνωσης, ωστόσο οι χώρες που συμμετέχουν έχουν συμφωνήσει μόνο για το 20% του κειμένου.


Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η διαφωνία αφορά τέσσερα βασικά σημεία: την προστασία των ωκεανών, τα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, τη διατροφική ασφάλεια, καθώς και το κατά πόσο πρέπει να καθοριστούν «Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης», οι οποίοι θα διαδέχονταν τους λεγόμενους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας του ΟΗΕ, των οποίων το χρονικό περιθώριο λήγει το 2015.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τον καθορισμό δεσμεύσεων, ωστόσο αυτό θα είναι «πολύ, πολύ δύσκολο», όπως παραδέχτηκε ο επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Γιάνεζ Πότοτσνικ.


Άδοξο φαίνεται ότι θα είναι το τέλος της γαλλικής πρότασης για τη σύσταση ενός Παγκόσμιου Οργανισμού Περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων. «Τουλάχιστον όμως θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ [UNEP]» προέβλεψε Ευρωπαίος αξιωματούχος.


Την παραμονή της έναρξης των εργασιών της Συνόδου, περισσότερες από 100 ακαδημίες επιστημών σε όλο τον κόσμο παρουσίασαν έκθεση με την οποία προειδοποιούν για τις παρενέργειες του υπερπληθυσμού και της αχαλίνωτης κατανάλωσης.


Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, η ζήτηση για τρόφιμα θα έχει διπλασιαστεί το 2030  και η κατανάλωση ενέργειας θα έχει αυξηθεί έως και κατά 45%.


«Η ταχεία αύξηση του πληθυσμού θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στις φτωχές χώρες» προειδοποιεί η έκθεση, ζητώντας να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο με την καλύτερη ενημέρωση των γυναικών και την βελτίωση της πρόσβασης σε μέσα αντισύλληψης.


Στην τελική φάση της συνόδου θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο.


Ηχηρές θα είναι οι απουσίες του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία, και της Γερμανίας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...