BUTTONS

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Πολεμικά πλοία στη Συρία για την προστασία των πολιτών της θα στείλει η Ρωσία


Ο εμφύλιος καθόλου δεν δείχνει να έχει κοπάσει στη Συρία

Η Ρωσία προετοιμάζει την αποστολή στρατιωτών και δύο πλοίων για την προστασία του προσωπικού της στη ναυτική βάση που διατηρεί στην Ταρσό της Συρίας, σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης.

Το Interfax που μετέδωσε την είδηση επικαλέστηκε ανώνυμο αξιωματικό του Ναυτικού......


Όπως ανέφερε στη Συρία θα σταλούν πολεμικά πλοία για την προστασία των Ρώσων πολιτών στη χώρα. Τα πλοία θα μεταφέρουν και μεγάλο αριθμό πεζοναυτών (ο ακριβής αριθμός τους δεν αναφέρθηκε) ενώ είναι σε θέση να μεταφέρουν βαρύ οπλισμό όπως και άρματα μάχης.


Ωστόσο και το υπουργείο Άμυνας, αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό, δεν σχολίασαν την πληροφορία.


Η ναυτική βάση στην Ταρσό είναι η μοναδική μόνιμη που διατηρεί η Ρωσία στη Μεσόγειο. Εξάλλου, η Ρωσία είναι από τους στενότερους συμμάχους της Συρίας και ένας από τους λίγους εναπομείναντες της Δαμασκού που είναι απομονωμένη από τη Δύση και, σε μεγάλο βαθμό, και από τις αραβικές χώρες.


Η στάση της Ρωσίας, που στηρίζει τη Δαμασκό και τάσσεται σταθερά κατά οποιασδήποτε παρέμβασης και κατά αποφάσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας, προκαλεί τριβές στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.


Για το ζήτημα, οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα,

έχουν τη Δευτέρα στο Μεξικιό και πριν την έναρξη της G20 κρίσιμες συνομιλίες οι οποίες επισκιάζονται από τη διαφορετική στάση που τηρούν οι δύο χώρες στο θέμα της κρίσης στη Συρία. Η πολυαναμενόμενη συνάντηση των δύο ηγετών είναι η πρώτη μετά την επιστροφή του Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας. 

Βία στο εσωτερικό της χώρας


Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό της χώρας, οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν τον βομβαρδισμό της Χομς και διεξάγουν επιχειρήσεις στην επαρχία της Δαμασκού, ανέφερε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για 34 νεκρούς τη Δευτέρα.


Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, από την πλευρά του, ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι 30.000 στρατιώτες και μέλη των φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών πολιορκούν τη Χομς και ζήτησε να ληφθεί μια απόφαση από τον ΟΗΕ η οποία θα δεσμεύει τη Δαμασκό να σταματήσει την αιματηρή καταστολή. Το Παρατηρητήριο έκανε λόγο για «1.000 πολιορκημένες οικογένειες» στη Χομς.


Επιπλέον, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα αλ Ουάταν έκανε λόγο «για τον θάνατο εκατοντάδων τρομοκρατών αυτές τις τρεις τελευταίες εβδομάδες στις πύλες της Δαμασκού» αναπαράγοντας τη συνήθη γραμμή περί τρομοκρατών.


* Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Νορβηγός στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία οι οποίοι ανακοίνωσαν το Σάββατο την αναστολή της αποστολής τους εξαιτίας της κλιμάκωσης των βιαιοτήτων, πρόκειται να μιλήσει την Τρίτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...