BUTTONS

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Γονιδιακή σχέση μεταξύ νόσου Αλτσχάιμερ και διαβήτη



Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν γενετικό δεσμό μεταξύ του διαβήτη και της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Genetics.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι πάσχοντες από διαβήτη αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ..... Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να αιτιολογήσουν τον συσχετισμός.


Τώρα, ερευνητές από το
Κολέγιο της Νέας Υόρκης, μελετώντας σκουλήκια κατάφεραν να αποδείξουν ότι ένα γονίδιο της νόσου Αλτσχάιμερ παίζει ρόλο στον τρόπο επεξεργασίας της ινσουλίνης.

Βέβαια οι ειδικοί επί της νόσου Αλτσχάιμερ εξηγούν ότι το πρώτο αυτό εύρημα δεν θα πρέπει να εγείρει ελπίδες, καθώς απαιτείται αρκετή ακόμη επιστημονική εργασίας.


Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συχνότερη μορφή άνοιας στον κόσμο. Υπάρχουν κάποια φάρμα για την επιβράδυνση της εξέλιξής της αλλά κανένα εξ αυτών δεν αναστέλλει την κατάσταση.


Μια βασική ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία μπορεί μόνο να διαπιστωθεί μετά θάνατον, είναι η παρουσία πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο των ασθενών.


Η έρευνα έχει ήδη εντοπίσει μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο που παίζει ρόλο στην επεξεργασία του β-αμυλοειδούς στη νόσο Αλτσχάιμερ, καθιστώντας τη νόσο κληρονομική.


Οι Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν ένα παρόμοιο γονίδιο σε σκουλήκια C. elegans (νηματόζωα). Τα σκουλήκια αυτά μελετώντας συχνά, διότι αποτελούν ένα χρήσιμο μοντέλο πειραματισμού.


Η Δρ Κρις Λι και οι συνεργάτες της εντόπισαν το γονίδιο στα σκουλήκια και παρατήρησαν ότι επηρεάζει το πρότυπο λειτουργίας της ινσουλίνης, τις χημικές αντιδράσεις που εμπλέκονται στην παραγωγή και επεξεργασία της.


«Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ έχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Το πρότυπο λειτουργίας της ινσουλίνης εμπλέκεται σε πολλές μεταβολικές διαδικασίες, περιλαμβανομένης της διατήρησης της υγείας του νευρικού συστήματος. Απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά για να διερευνήσουμε τους πιθανούς συσχετισμούς και τις επιπτώσεις τους», επεσήμανε η ερευνήτρια.


Ο Μαρκ Τζονστον, διευθυντής σύνταξης του Genetics σχολίασε ότι «είναι μια σημαντική ανακάλυψη. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ νόσου Αλτσχάιμερ και διαβήτη, αλλά μέχρι σήμερα καλύπτονταν από μυστήριο. Τα νέα ευρήματα ανοίγουν νέους δρόμους θεραπείας και πρόληψης της ασθένειας».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...