BUTTONS

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Στις κάλπες οι Γάλλοι για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών



Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Κυριακή, οι Γάλλοι για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, με τους Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να οδηγούνται σε εύκολη νίκη, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα) και θα κλείσουν στις 20:00 (τοπική ώρα) στις μεγάλες πόλεις. Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 541 βουλευτές..... Τριάντα έξι βουλευτές εξελέγησαν ήδη από τον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών, ο οποίος σημαδεύτηκε από το μεγάλο ποσοστό αποχής.


Ο Σοσιαλιστής ηγέτης, ο οποίος εξελέγη στην Προεδρία της Γαλλίας τον περασμένο μήνα, επιδιώκει να έχει μια ισχυρή και στέρεη πλειοψηφία για να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του για ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.


Οι Σοσιαλιστές και οι αριστεροί σύμμαχοί τους κέρδισαν με ποσοστό 46% στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής, έναντι 34% για το κεντροδεξιό UMP του Νικολά Σαρκοζί.


Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις των Ipsos και OpinionWay αφήνουν να διαφανεί ότι οι Σοσιαλιστές θα καταλάβουν πάνω από τις 289 έδρες που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, χωρίς να εξαρτώνται από τους ευρωσκεπτικιστές του Αριστερού Μετώπου ή από τους Πράσινους.


Η δημοσκόπηση της Ipsos δίνει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα από 298 ως 331 έδρες. Οι Πράσινοι, που έχουν συμφωνήσει να υποστηρίξουν τους Σοσιαλιστές, φέρονται να καταλαμβάνουν σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση 14 ως 20 έδρες και το Αριστερό Μέτωπο 12-13.


Αντίθετα η δημοσκόπηση της OpinionWay δίνει στους Σοσιαλιστές 295-330 έδρες, στους Πράσινους 12-18 και στο Αριστερό Μέτωπο 8-12.


Το κεντροδεξιό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) φέρεται ότι θα καταλάβει από 192 ως 226 έδρες στην Εθνοσυνέλευση σύμφωνα με την Ipsos, και 200-230 σύμφωνα με την OpinionWay.


Αν οι αριθμοί επαληθευτούν, θα πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση της κεντροδεξιάς τα τελευταία 30 χρόνια.


Το Εθνικό Μέτωπο θα πάρει 1-3 έδρες, μία μικρή αλλά συμβολική παρουσία στην Εθνοσυνέλευση.


Ηγέτες της κεντροαριστεράς έκαναν πάντως εκκλήσεις της τελευταίας στιγμής προς τους ψηφοφόρους, καλώντας τους να συμμετάσχουν μαζικά στην διαδικασία την Κυριακή ώστε να διασφαλίσουν ότι η παράταξη θα πάρει τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης, για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία.


Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό κάλεσε τους ψηφοφόρους να στείλουν το σαφέστερο δυνατό μήνυμα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...