BUTTONS

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Άκυρες οι βουλευτικές εκλογές, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Αιγύπτου


Προεκλογικές αφίσες στους δρόμους του Καΐρου

Λίγο πριν οι Αιγύπτιοι προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου το προσεχές Σαββατοκύριακο, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανακοίνωσε ουσιαστικά ότι η Κάτω Βουλή που αναδείχθηκε πρόσφατα στερείται εγκυρότητας και πρέπει να διαλυθεί....

Το σκεπτικό του Δικαστηρίου είναι ότι τις έδρες αυτές κέρδισαν συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα, όταν στην πραγματικότητα επρόκειτο για έδρες ανεξάρτητων υποψηφίων.


Σε κάθε περίπτωση, και όσο το θέμα δεν διευθετείται, το Στρατιωτικό Συμβούλιο θα εξακολουθεί να κινεί τα νήματα στη χώρα, λίγες ημέρες πριν οι στρατηγοί παραδώσουν σε πολιτική εξουσία.


Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ακόμη ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Σαφίκ, μπορεί να συνεχίσει κανονικά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε πρωθυπουργός του Στρατιωτικού Συμβουλίου που ανέλαβε μετά την πτώση του Μουμπάρακ.


Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τον Σαφίκ έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες, καθώς έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί αρκετές εκατοντάδες Αιγύπτιων για να διαμαρτυρηθούν.


«Είναι ένα απολίθωμα του παρελθόντος. Ντροπή για την επανάσταση!» φώναζαν οι πολίτες.


Η διπλή απόφαση ουσιαστικά δημιουργεί ένα ακόμα εμπόδιο στην προσπάθεια της Αιγύπτου να βρει την «περπατησιά» της στη μετά-Μουμπάρακ εποχή, καθώς τώρα θα πρέπει να γίνουν νέες εκλογές για την ανάδειξη του Νομοθετικού Σώματος.


Ο δεύτερος και αποφασιστικός γύρος των προεδρικών εκλογών διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο--και θα γίνει κανονικά αποφάσισε το Στρατιωτικό Συμβούλιο.


Ουσιαστικά αναμετρώνται οι εκπρόσωποι των δύο δυνάμεων που επί δεκαετίες μάχονται στην Αίγυπτο: Ο Μοχάμεντ Μούρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων θα αντιμετωπίσει τον Αχμέντ Σαφίκ, πρωθυπουργό για μικρό διάστημα μετά την πτώση του Μουμπάρακ.


Τα ποσοστά τους είναι σχεδόν ισοδύναμα και το κλίμα που διαμορφώνεται στη χώρα είναι έντονα διπολικό.


Κλίμα πόλωσης στη χώρα


Για απόφαση του Δικαστηρίου, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μιλούν για πραξικόπημα, δεδομένου ότι με τις συγκεκριμένες έδρες ήλεγχαν απόλυτα τη Βουλή. Την ώρα που ένας από τους δύο υποψηφίους για την προεδρία προερχόταν από τους κόλπους τους, η κατά κύριο λόγο μετριοπαθής παράταξη ήταν πολύ κοντά στο να πάρει τα χέρια της την εξουσία.


Ανώτερο στέλεχός τους δήλωσε ότι η Αίγυπτος θα μπει «σε ένα σκοτεινό τούνελ», εάν διαλυθεί η Κάτω Βουλή.


«Ο νέος πρόεδρος δεν θα αντικρίσει ούτε Κοινοβούλιο, ούτε Σύνταγμα», δήλωσε ο Εριάν αλ Έσαμ στο Reuters υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι η διαδικασία σύνταξης ενός νέου καταστατικού χάρτη είναι επί της ουσίας παγωμένη.


Αλλά αργότερα ο Μούρσι επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και επισήμανε ότι η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή.


Εξίσου επικριτικοί ήταν και πολλοί νεότεροι, φιλελεύθεροι Αιγύπτιοι οι οποίοι στήριξαν την εξέγερση κατά του Μουμπάρακ. Αν και οι σχέσεις τους με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους δεν ήταν και πολύ καλές και μάλλον χαρακτηρίζονταν από αμοιβαία δυσπιστία, με την απόφαση βλέπουν έναν έμμεσο τρόπο για το παλαιό καθεστώς να διατηρήσει τον έλεγχο.


Οι αντίπαλοι των Αδελφών Μουσουλμάνων μιλούν αντίθετα για ιστορική απόφαση.


Ο Σαφίκ, από την πλευρά του, χαιρέτισε την διπλή απόφαση επισημαίνοντας ότι «η εποχή των πολιτικών αντιποίνων» έχει παρέλθει.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...