BUTTONS

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

«Πολλά κοινά σημεία» στο ζήτημα της Συρίας βρήκαν Ομπάμα και Πούτιν


Ο Βλ.Πούτιν με τον Μπ.Ομπάμα

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας βρήκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μεξικό στο πλαίσιο της G20 κοινά σημεία προσέγγισης στο ζήτημα της Συρίας, ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα....

Όπως επισήμανε, οι δύο χώρες συμφωνούν στην ανάγκη να υπάρξει μία πολιτική διαδικασία στη Συρία για να αποτραπεί ο εμφύλιος πόλεμος. Εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος ότι οι εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία θα εξομαλυνθούν.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως είπε, συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του ότι πρέπει να τερματιστεί η βία και να δοθεί πολιτική λύση, υποσχέθηκαν μάλιστα από κοινού να εργαστούν και με άλλους διεθνείς παράγοντες, όπως τον Κόφι Άναν, για την επίλυση της κρίσης.


Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, είπε ότι βρήκε με τον Αμερικανό ομόλογό του «πολλά κοινά σημεία» σχετικά με το ζήτημα της Συρίας, για το οποίο, ως γνωστόν, οι δύο χώρες έχουν αποκλίνουσες απόψεις.


Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, συμπλήρωσε ο Πούτιν.


Σχετικά με το Ιράν, για το οποίο οι δύο χώρες επίσης δεν βρίσκουν εύκολα κοινό έδαφος (παρότι συμμετέχουν σε κοινές διπλωματικές προσπάθειες), ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι με τον Βλ.Πούτιν έχουν κοινή προσέγγιση για την επίλυση του ζητήματος. Επισήμανε ότι ακόμη υπάρχει «χρόνος και χώρος» για τη λύση.


Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας με τον Ομπάμα να παραδέχεται ότι υπάρχουν «δύσκολα σημεία» αλλά να εκφράζει και την επιθυμία του να εργαστεί πάνω σε αυτά.


Στην κοινή τους δήλωση μετά τις συνομιλίες, τις πρώτες που είχαν μετά την επανεκλογή του Πούτιν στην προεδρία της χώρας του, Ομπάμα και Πούτιν εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για την αύξηση των διμερών εμπορικών σχέσεων στη βάση διεθνών κανόνων· έθιξαν το ζήτημα της μη διάδοσης πυρηνικών με τις προόδους που γίνονται σε αυτόν τον τομέα· συμφώνησαν, τέλος , στη συνεργασία για την επίλυση διμερών θεμάτων και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...